Un crumble cu mere și câte ceva despre fotografierea deserturilor

Mar 04, 2017

Desertul a avut mereu un rol important în viața mea, începând cu prăjiturile și torturile copilăriei pregătite de bunica mea și până la experimentele mele proprii cu preparatele dulci. Am privit mereu desertul ca pe un prilej de bucurie, căci insoțește de cele mai multe ori o ocazie plăcută, cum ar fi o zi de naștere, o întâlnire specială sau o sărbătoare. Și așa cum spune autoarea Jeanne Ray, nu am refuzat niciodată o felie de tort, căci ar însemna să refuz bucuria.

Deși nu am numărat cu exactitate, sunt convinsă că până în prezent pe blogul meu numărul rețetelor de desert îl depășește pe cel al preparatelor sărate. Așadar, am avut ocazia să prepar și să fotografiez destul de multe dulciuri. În ultima vreme, mi-am propus să mă joc cu ingredientele folosite la prepararea dulciurilor pentru a obține variante mai sănătoase de desert dar scopul a rămas același: ca produsul final să fie delicios și întotdeauna caut să redau această calitate prin fotografiile pe care le fac.

Tocmai de aceea, provocarea #Foodsie adresata de Mega Image pasionatilor de gătit, food styling și fotografie culinară m-a cucerit instant! Alege una, mai multe sau chiar toate dintre cele trei provocări de cooking, plating sau fotografie culinară și înscrie o fotografie pe platformă. Cu cât înscrii mai multe fotografii, cu atât ai mai multe șanse să câștigi premiul cel mare, excursii culinare sau cursuri de cooking, plating sau fotografie culinară.

Mai jos, am făcut o listă cu modalități prin care putem evita să cădem în capcanele fotografiei culinare, în special în fotografierea deserturilor. Cred că aceste ponturi, alături de pasiune și exercițiu, vă vor ajuta să faceți fotografii care să transmită cu adevărat calitatea preparatelor voastre.

Uneori, accesoriile folosite sufocă subiectul. Alegeți-vă cu atenție accesoriile. Evitați vesela colorată sau cea cu modele și aveți grijă ca dimensiunea farfuriei să vă permită ca preparatul să nu fie înghesuit. Este de dorit ca felia de tort sau prăjitura să aibă suficient spațiu pentru a se distinge. Nu vă temeți de spațiul negativ, acesta vă poate ajuta.

Uneori elementele pe care vreți să le evidențiați nu sunt estetice. Este aproape întotdeauna o idee bună să inserați elemente care să sugereze prezența umană, cum ar fi o linguriță încărcată, dar trebuie avut grijă ca desertul din planul secund să își păstreze integritatea estetică chiar și după ce s-a luat o bucată din acesta; altfel este foarte posibil ca preparatul fotografiat să nu mai arate deloc apetisant. De asemenea, o linguriță cu vârful acoperit cu cremă poate arăta apetisant, dar una murdară, care a fost deja folosită pentru a mânca, nu este în regulă din punct de vedere estetic.

Prea multă prezență umană dăunează fotografiei. Aveți grijă să nu creați un punct de interes care să distragă atenția de la adevăratul personaj principal: preparatul; o mână sau chiar două mâini care susțin un platou de servire sau care decorează un preparat sunt elemente de dorit într-un cadru, însă este de preferat să vă limitați la detalii și să nu folosiți fețe umane, spre exemplu. Mâinile direcționează și îndrumă, pe când o expresie facială va prelua foarte mult din focusul care ar trebui să fie pe preparat. Dacă doriți musai să aveți o figură în cadru, asigurați-vă că aceasta este în planul secund și preferabil, defocalizată.

Cadrele fotografiate de foarte aproape nu au adâncime. De regulă, e bine să vă apropiați de subiectul pe care îl fotografiați dar aveți grijă să nu o faceți într-atât de mult încât preparatul să fie greu de distins. Este foarte bine ca textura acestuia să fie evidentă, de aceea e o idee bună să folosiți funcția macro a aparatului foto, dar nu uitați că unghiurile sunt și ele foarte importante pentru a defini preparatul.

Un desert somptuos, precum un tort cu etaje poate părea plat în fotografii. În cazul în care doriți să fotografiați un tort sau o prăjiură care are mai multe straturi, aveți grijă la tăierea acestora. Ideal, trebuie să tăiați preparatul cât mai drept și să îl fotografiați dintr-un unghi în care care lumina naturală să evidențieze exact zona de interes, respectiv straturile prajiturii sau ale tortului fotografiat. Mai ales, în cazul torturilor cu etaj, pentru a obține un efect dramatic, încercați să fotografiați de undeva sub nivelul preparatului.

Cadrele aglomerate sunt obositoare pentru privitor și distrag atenția de la preparat. Less is more! Nu aglomerați cadrul folosind accesorii suplimentare care nu au legătura cu cadrul. Un șervet, câteva tacâmuri, un pahar sau elemente pentru decorarea preparatului sunt toate binevenite, dar nu adăugați obiecte care să distragă atenția de la subiectul principal.

Uneori, oricât de delicios ar fi desertul pe care doriți să-l fotografiați, este foarte posibil ca acesta să nu arate deloc apetisant în fotografii. Poate glazura e prea umedă și lucește, ceea ce nu este estetic; alteori, pur și simplu preparatul nu are o textură interesantă, iar culoarea sa e ternă. În cazuri ca acestea sau similare, aveți grijă să ștergeți cu un prosop de hârtie preparatul și să-l presărați cu puțin zahăr pudră, cacao sau poate puțină coajă rasă de portocală sau lămâie.

DSC04364-2 DSC04366-2 DSC04369-2 DSC04370-2 DSC04374-2

Am ales un crumble de mere pentru că nu este cel mai estetic desert de fotografiat și am vrut să arăt câteva modalități de a pune în practică ponturile de mai sus. Cât despre preparat în sine, este unul din cele mai ușoare deserturi, iar cum rețeta aceasta nu întrebuințează zahăr rafinat și nici făină, este o modalitate nevinovată de a te bucura de un dulce cu mere.

Așadar, fie că alegi un desert sau un preparat sărat, apucă-te de gătit, gândește-te la un styling, fotografiază rodul muncii tale și nu uita să folosești hashtag-ul #Foodsie pe Facebook și Instagram.

Crumble de mere cu migdale și nucă

150g fulgi de ovăz

75g migdale, procesate la blender pănă obțineți o făină

50g nuci, procesate la blender pănă obțineți o făină

100ml sirop de arțar

45 ml ulei de cocos

Două lingurițe praf de scorțișoară

6-7 mere ferme, spalate, curățate de coajă, tăiate în jumătăți, curățate de căsuța cu semințe și tăiate cubulețe

O linguriță praf de ghimbir

Pentru a face topping-ul, amestecați într-un bol ovăzul cu migdalele și nucile procesate. Topiți uleiul de cocos, apoi amestecați-l cu sirop de arțar și două lingurițe praf de scorțișoară. Turnați acest amestec peste cel de ovăz, migdale și nuci, apoi încorporați bine cu o lingură.

Înciingeți cuptorul la 180C. Într-o oală aflată pe foc mic, puneți merele împreună cu siropul de arțar rămas și cu praful de ghimbir. Cănd începe să fiarbă, acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă timp de 10-15 minute, pănă când merele devin moi.

Transferați amestecul de mere într-un vas pentru cuptor, acoperiți cu amestecul de ovăz, migdale și nuci, apoi coaceți în cuptorul încins timp de 25-30 minute, până ce s-a rumenit. Serviți cald. Și dacă cumva mai rămân ceva, mie una îmi place foarte mult să amestec acest crumble rece cu iaurt sau lapte de migdale la micul dejun.

DSC04352DSC04355 DSC04362

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.