Bol cu orez, legume, somon afumat și sos Teriyaki în trei feluri

Feb 25, 2017

În urmă cu cinci ani am început să fotografiez pentru prima dată preparatele pe care le găteam acasă pentru familia și prietenii mei. După un timp, din pasiunea pentru gătit și împărtășit mese s-a născut și dorința de a documenta acest proces și așa am decis să demarez East of Kitchen, ca blog culinar și de lifestyle. 

La început, nu aveam ca reper decât fotografiile pe care le mai văzusem pe bloguri culinare pe care le urmăream deja de ceva timp sau imaginile din colecția mea de cărți de bucate. Unul din cele mai bune sfaturi pe care l-am primit atunci când am început să fotografiez ceea ce găteam, a fost că pentru a învăța să faci poze bune este foarte important să exersezi mult, să faci poze din toate unghiurile, numai așa îți vei da seama ce găsești plăcut din punct de vedere al compoziției sau al luminii folosite.

Cu toate că experiența mea cu fotografierea preparatelor este una empirică, în timp mi s-a demonstrat că există câteva reguli simple și foarte importante care ajută foarte mult dacă dorim să ne îmbunătățim aptitudinile fotografice:

  1. Folosiți lumină naturală, nu utilizați niciodată flashul integrat sau lumină artificială de deasupra.
  1. Faceți poze din cât mai multe unghiuri și totodată rotiți sau mișcați subiectul pe care vreți să-l fotografiați, pentru a vă da seama care este unghiul cel mai bun. În aceeași măsură, nu vă temeți să ieșiți din bucătărie, poate măsuța din living are o textură numai bună pentru preparatul pe care doriți să-l fotografiați.
  1. Less is more: nu aglomerați un cadru și încercați să utilizați farfurii albe sau fără model, vor face ca preparatele să iasă în evidență.
  1. Inserați elemente care să sugereze prezență umană, asta face ca fotografiile să fie vii, să spună o poveste; puteți face asta introducând o furculiță pe marginea farfuriei sau adăugând o spatulă care a fost folosită.

Am ales să fotografiez același preparat în trei feluri diferite, în speranța că vă va ajuta să vă dați seama ce stil vi se potrivește mai bine și poate vă va inspira atunci când  fotografiați preparatele Dvs.

În prima fotografie, am folosit lumina naturală contre-jour (backlight/iluminare din spate) pentru o atmosferă dramatică. Styling-ul este simplu, curat și elegant, minimalist iar accesoriile folosite sunt monocromatice, în felul acesta preparatul devine mai vibrant, iar ochiul se fixează pe mâncare; texturile sunt diferite, piatră și țesătură, ceea ce conferă profunzime cadrului.DSC04336

În cea de-a doua fotografie avem un cadru care folosește lumină naturală directă. Stylingul este de data aceasta mai jucăuș; avem culori și texturi diferite, însă cromatica este simplă. Deși personajul principal al acestui cadru este preparatul din colțul fotografiei, prezența umană este foarte sesizabilă prin accesoriile folosite: paharul de vin, șervetul șifonat, etc.DSC04342

În fotografia a treia, avem un cadru simplu, care utilizează lumină naturală directă. Preparatul este personajul principal al cadrului, prezența umană este sugerată prin șervet și furculița care se odihnește pe marginea farfuriei, iar unghiul nu mai este unul de deasupra, ci unul frontal și foarte de aproape, ceea ce ne sugerează cum arată că preparatul fix înainte de a fi servit. Bogăția de culori nu sufocă preparatul datorită farfuriei albe contrastante și a faptului că avem un cadru foarte apropiat, iar ochiul se va fixa acolo unde este focusul, pe preparat.DSC04346

Dacă ești pasionat de gătit, food styling și fotografie culinară, Mega Image te invită să participi la concursul #Foodsie. Tot ce trebuie sa faci este să alegi o provocare de cooking, plating sau fotografie culinară, tu decizi care dintre teme ți se potrivesc mai bine (deși pot fi toate) și înscrii o fotografie pe platforma. Cu cât înscrii mai multe fotografii, cu atât ai mai multe șanse la premiul cel mare dar și ocazia de a câștiga excursii culinare sau cursuri de cooking, plating sau fotografie culinară. Așadar, get cooking and plating and shooting și nu uita să folosești hashtag-ul #Foodsie pe Facebook și Instagram.

Preparatul din imagini este un bol cu orez, legume, somon afumat și sos Teryaki. Este unul din preparatele mele preferate pentru un prânz sau o cină hrănitoare.

Bol cu orez, legume, somon afumat și sos Teriyaki

Pentru două persoane:

Două ouă ecologice

120g orez brun

O lingură semințe de susan albe și negre trase puțin la tigaie

Lămâie, pentru servit

Sos de soia

Mirin (vin de orez)

Zahar de cocos sau brun

O linguriță usturoi tocat mărunt

2cm rădăcina de ghimbir, rasă

O mână de brocoli (inflorescențele)

O mână de fasole verde

200g somon afumat

Un avocado, tăiat felii

Felii de lămâie sau lime, pentru servit

Puneți o oală cu apă la fiert, iar atunci când fierbe, adăugați ouăle și lăsați pe foc mediu timp de 8 minute. Atunci când s-au răcit, curățați și tăiați pe jumătate.

Spălați orezul în câteva ape, apoi puneți-l într-o oală cu 200ml apă, pe foc mediu. Când începe să fiarbă, acoperiți cu un capac, coborâți focul și țineți pe foc timp de 20 de minute. Opriți focul și lăsați orezul acoperit în oală timp de 10 minute.

În timp ce orezul se face, faceți sosul Teriyaki. Într-o cratiță mică, puneți sosul de soia, mirin, zahărul, usturoiul și ghimbirul, pe foc mediu. Atunci când amestecul începe să fiarbă, coborâți focul și mai lăsați pe foc, neacoperit, timp de 10-15 minute, apoi scoateți și transferatți într-un vas cu capac, ce poate fi refrigerat. Cum nu veți folosi toată cantitatea pentru această rețetă, puteți refrigera sosul rămas timp de o săptămână.

Puneți o oală medie cu apă pe foc și adăugați un steamer metalic sau de bambus deasupra. Când fierbe apa, coborâți focul, adăugați brocoli-ul, acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă două minute, apoi adăugați fasolea verde, acoperiți din nou cu un capac și lăsați să fiarbă la abur încă două minute, apoi scoateți legumele și puneți-le într-un bol. Dacă nu aveți steamer, puneți o oală medie pe foc și adăugați puțină sare. Când fierbe, adăugați fasolea, lăsați să fiarbă un minut, apoi scoateți cu o sită. Adăugați apoi brocoli în apa care fierbe și scoateți după 4 minute

Puneți orezul în două boluri, aranjați legumele, somonul și avocado deasupra, presărați cu sos Teriyaki și cu semințele de susan și serviți!

DSC04309 DSC04313 DSC04328

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.